De geschiedenis van de West Highland White Terrier (Rasinfo)

 


 

 

De geschiedenis van de West Highland White Terrier...

 

De geschiedenis is gebaseerd op een of meerdere legendes. Alle terriŽrs van Schotland zoals de Schotse, Cairn, Dandie Dinmont en natuurlijk niet te vergeten de voor ons zo belangrijke West Highland White terriŽr stammen af van dezelfde voorouders. Ze werden allemaal ingezet voor de jacht op kleine dieren. Oorspronkelijk varieerde de kleur van hun vacht van zwart tot rood tot crťme.

Algemeen wordt Colonel Edward Donald Malcolm, uit Poltalloch, Argyllshire, Scotland, gezien als de eerste fokker van de echte West Highland White terriŽr. Zelf had hij een aantal licht gekleurde terriŽrs. Ze werden door hem gebruikt voor de jacht op klein wild. Omdat ze zelf zo klein waren, konden ze dit wild overal gemakkelijk volgen. De legende gaat dat hij rond 1860, hij op een dag, per ongeluk een van zijn terriŽrs, een roodachtige, doodschoot. Hij had hem namelijk voor een vos aangezien!!! Colonel Malcolm besloot direct om vanaf die dag alleen nog, de in het open veld erg opvallende witte soort te fokken.

 

De erkenning.

Het duurde natuurlijk even voor het ras officieel erkend werd, maar tijdens de Crufts Dog Show in Engeland in 1907 werd dan toch de West Highland White terriŽr officieel erkend. De naam was gebaseerd op het karakter van de honden en het ruige gebied waar ze vandaan kwamen.

 
 

Colonel Malcolm met z'n Westies in het begin van de 20e eeuw.

 

Algemeen

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

Land van herkomst: Engeland

Korte geschiedenis van het ras

In de negentiende eeuw kwamen in Schotland verschillende soorten laagbenige, ruwharige terriŽrs voor. Ze waren robuust en niet kleinzerig en uitstekende bestrijders van schadelijke dieren. In sommige worpen werden af en toe witte pups geboren. Deze werden gewoonlijk om het leven gebracht, omdat men van mening was dat ze minder sterk waren en minder goede jachteigenschappen hadden dan hun gekleurde broertjes en zusjes. Er waren echter ook fokkers die zich inzetten voor de kleine, witte terriŽrvarieteiten en op het eiland Skye kwamen al sinds het begin van de achttiende eeuw geheel witte terriŽrstammen voor. De witte terriŽr werd bekend door Colonel Malcolm uit Poltalloch in Schotland. Hij begon zijn honden aan het begin van de vorige eeuw tentoon te stellen. Zijn honden en een langharige, witte varieteit, die Roseneath TerriŽr werd genoemd, legden de basis voor de hedendaagse Westie.

 

Rasbeschrijving

De West Highland White TerriŽr is een kleine, robuuste en sportieve terriŽr met een groot zelfvertrouwen en een ondeugende uitstraling.

Hoofd: de schedel is licht gewelfd en versmalt zeer zwak van de oren naar de ogen. De afstand van de achterhoofdsknobbel tot de ogen moet iets groter zijn dan de lengte van de snuit. Het hoofd wordt bijna in een rechte hoek ten opzichte van de hals gedragen. Duidelijke stop en wenkbrauwbogen. Krachtige kaken, zwarte neusspiegel.

Ogen: goed uit elkaar geplaatst, middelmatig groot, donker en diepliggend, doordringende blik.

Oren: klein, rechtopstaand, eindigend in een punt. De vacht op de oren is kort en zacht.

Gebit: schaargebit, tanggebit wordt toegestaan.

Hals: relatief lang en gespierd, wordt grover naar de basis toe.

 

 

All graphics on this page are exclusively from Slamannan.
Graphics are not public domain but property of Slamannan. All rights reserved.
2007 Designed by Jose Lemmens.